50 százalékkal nőtt a muszlim elítéltek száma Nagy-Britanniában

Szerző: Sümeghi Lóránt / 888.hu

Link: https://888.hu/article-50-szazalekkal-not-a-muszlim-eliteltek-szama-nagy-britanniaban

Dátum: 2017.09.10.
Az elmúlt évtizedben drasztikus mértékben növekedett azon brit muszlimok száma, akik jelenleg is börtönbüntetésüket töltik.
 
A statisztikák szerint 10 év alatt mintegy 50 százalékkal nőt meg a brit börtönökben és korrekciós intézetekben a muszlimok aránya. A robbanásszerű és már-már aránytalan növekedésnek köszönhetően legkevesebb 13 ezer muzulmán ül rács mögött a szigetországban.
 
Az adatok nyilvánosságra kerülése meglepő, ugyanis a brit igazságszolgáltatás kizárólag belső felmérések alapján jegyzi az elítéltek vallását annak érdekében, hogy nagy nyilvánosság előtt ne lehessen őket hátrányosan megkülönböztetni. Sajtóértesülések szerint e jelen felmérést még David Cameron, korábbi konzervatív brit miniszterelnök rendelte el.
 
A börtönlakó muszlimok arányát senki sem vitatja, még vezető politikusok sem.
 
A problémához való hozzáállásuk viszont már sokkal érdekesebb. A brit Munkáspárt egyik prominens színes bőrű politikusa, David Lammy az ügy kapcsán kifejtette, „nem értem, hogy mi lehet az oka annak, hogy ennyi muszlim vált börtönlakóvá.” 
 
A britek vajszívű feltételezése szerint mindössze arról lehet szó, hogy vagy a brit bírók azok, akik szigorúbban döntenek egy-egy ügy kapcsán, ha muszlimról van szó, magyarán diszkriminálnak, vagy egyszerűen sok elítélt áttér a börtönben az iszlám vallásra.
 
A reakciók alapján úgy tűnik, még nem merült fel senkiben, hogy átfogó szociológiai tanulmányt készítsenek a muzulmán kisebbségekről ez ügyben Nagy-Britanniában.

Címke:   külföldi fogvatartottak iszlám arány Anglia