Átadták a Kneipp-tanösvényt a Napraforgó Bölcsődében

Szerző: szombathelyi7.hu

Link: http://szombathelyi7.hu/hirportal/okos/9963-atadtak-a-kneipp-tanosvenyt-a-napraforgo-bolcsodeben

Dátum: 2017.09.05.
A beruházás szinte ingyen volt: a börtön fogvatartottjai segítettek a megvalósításban. Az átadáson a polgármester is mezítláb járta végig a gyógyító területet.
 
Több tucatnyi bölcsődés gyűlt össze a Napraforgó Bölcsődében, hogy kipróbálhassa az új fejlesztő eszközt. 
“Most hallottuk, hogy ez a Kneipp-ösvény, vagyis taposóút a bölcsődének az új sajátossága, nagyon örülünk neki, mert a Vince állandóan mezítláb van otthon, úgyhogy gyakorlott már mindenféle terepen" - mondta Prisztavok Luca. 
 
Az ünnepélyes szalagátvágást követően a város polgármesterével sétáltak végig a kicsik a Kneipp-ösvényen - mindannyian mezítláb. A talpon lévő idegpályákat stimulálják az ösvényen elhelyezett természetes anyagok. “Különböző taktilis ingereket jelent ez, mindenképpen a fejlődésüket, az idegrendszeri fejlődésüket és értelmi érzékelésüket növeli. Kis befektetéssel jelentős dolgot lehet művelni!" - fűzte hozzá Puskás Tivadar polgármester. 
 
A természetes anyagokat a nevelők, az intézmény dolgozói hozták, az ő korábbi gyűjtésükből származnak. Alig kellett néhány dolgot beszereznie az intézménynek. A területen az előkészítési munkálatokat a szombathelyi börtön lakói végezték el.
 
“A Szombathelyi Országos BV Intézet részéről négy fő fogvatartott három napon keresztül segített a talaj-előkészítő munkálatok végzésében. Ez azt jelenti, hogy a négy férfi fogvatartott belső indíttatásból, teljesen térítésmentesen, végeztek ilyen jóvátételi foglalatosságot" - fogalmazott Orbán Adrián BV. őrnagy, üzemeltetési oszt.vez. helyettes. 
 
Vagyis ők annak idején elvettek valamit a társadalomtól, és ezzel próbálják kissé kompenzálni ezt a hibát. A Büntetés-végrehajtási Intézet egyébként minden hasonló felkérésnek szívesen eleget tesz, ha van rá kapacitás. A gyerekeknek sikerült örömet szerezniük.
 
“Gondolkodtunk, hogy milyen talajféleségek legyenek, mivel még bizonytalan járásról van szó, ne legyen szintkülönbség, tehát teljesen egy szintben legyen a talajjal, illetve egy-egy talajféleségrész ne egy-két lépésnyi távolságot jelentsen" - hangsúlyozta Pósfainé Sebestyén Bianka, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény intézményvezetője. 
 
Az apró lábacskákkal így 10-12 lépésnyit sétálhatnak egy-egy szakaszon a bölcsődések. Az új ingerekkel megkönnyítik számukra a mostani, beszoktatási fázist.
 

Címke:   Szombathely jóvátételi munka reintegráció