Kilépő

Szerző: moravcsikalapitvany.hu

Link: http://www.moravcsikalapitvany.hu/index.php/199-kilepo

Dátum: 2016.11.02.
Fogvatartottak alkotásaiból nyílik kiállítás “Kilépő” címmel a Budapest Art Brut Galériában (1082 Bp. Üllői út 60-62.) 2016. november 4-én 11 órakor.

A kiállítást dr. Fliegauf Gergely, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, főosztályvezetője nyitja meg.

A fogvatartottaknak lehetőségük nyílik a börtönökben képzőművészeti tevékenységet folytatni, aminek számos előnye van. A rajzok, festmények és egyéb alkotások többsége tartalmi szempontból négy alapvető csoportba osztható. Az első csoportban szerepelnek azok az alkotások, amelyek a kint hagyott világról szólnak.

Ezek a művek elsősorban a fogvatartott által megélt megvonásokat ábrázolják. Az alkotómunka közben a rabok feldolgozzák a deprivációból eredő nehézségeket. Sok helyen lehet olyan art brut alkotást találni, ami a deprivációból fakadó érzéseket, élményeket mutatja meg. A második csoportban vannak azok az alkotások, amelyek létrehozása közben a rabok elgondolkodnak a világ értelmén és lényegén és néha meglepően érdekes következtetésre jutnak. A harmadik halmazba osztható alkotások létrejötte során a rabok önmagukon is elgondolkodnak, amin keresztül megismerhetővé válik önmagukról alkotott képük. Kriminológiai szempontból a legérdekesebb terület a negyedik csoport, amiben olyan alkotások találhatók, amik az elkövetett bűncselekményekről szólnak. Ezek az alkotások visszavezetnek minket a verbális és írásos kommunikáció előtti időkbe, és egy olyan társadalom értékeit és kultúráját tárják fel előttünk, ami a jogállam keletkezése előtti időkben létezett és létezik ma is, a bűncselekmények és a börtönök világában, illetve a társadalom, kirekesztettségben és deviáns módon élő tagjainak alkotásaiban.Tudományos szempontból elemezhető, ahogyan a börtönbeli alkotások a gazdatársadalom struktúrájáról is árulkodnak, megmutatják a büntető igazságszolgáltatás hátulütőit, a hétköznapi ember jellemzően a média által befolyásolt börtönkonstrukciójára adott válaszait, továbbá fel lehet tárni azt is, hogy milyen szimbólumokkal operálnak a fogvatartottak, ha a gondolataikat és érzéseiket egy műalkotásban fogalmazzák meg.

Ez egy hihetetlenül izgalmas világ.

A Moravcsik Alapítvány fenntartásában működő Budapest Art Brut Galéria elsősorban art brut, outsider alkotók, művészetterápiás műhelyek számára biztosít bemutatkozási lehetőséget. Az Art Brut szó szerint nyers, durva, csiszolatlan művészetet jelent, és a pszichiátriai betegséggel élők, perifériára szorult ismeretlenek, naivak, rabok, gyermekek és részben a "primitívek" képzőművészeti munkáinak összefoglalására használt kifejezés.

A kiállítás megtekinthető 2016. november 4-25-ig, munkanapokon 10:00-18:00 óráig.


Címke:   szabadidős tevékenység kiállítás megnyitó